Loading...

STAPPEN MET DE STACKS VAN OME DUO?
DOE FF LEKKER NIET!

Hebben jouw vrienden het ook vaak over: ‘Ome DUO leegtrekken’? Maximaal lenen is echt een afrader als je het geld niet voor de studie nodig hebt. Daar krijg je spijt van. Je leent dit geld namelijk van Ome DUO, en dus moet je dit geld ook allemaal weer teruggeven. Zelfs iets méér: je betaalt namelijk rente! Op een dag krijg je het bericht dat je jouw studieschuld moet terugbetalen. Dat kan oplopen tot een paar honderd euro per maand! Iedere maand, jarenlang! En no way dat je daar onderuit komt. Niet fijn als je net op jezelf wilt gaan wonen, bijvoorbeeld. En later helemaal als je een huis wilt gaan kopen. Dan wil je dat geld liever ergens anders aan uitgeven.

Ome Duo ft. Chivv, Kraantje Pappie, ADF Samski & Angela Groothuizen vinden wij dan ook het domste nummer en clip ever. Nu lenen is straks blut zijn, want op een dag zegt DUO: vanaf deze maand moet je bijvoorbeeld 500 euro per maand terug betalen. Wil je nu wat ruimer leven en geld uitgeven, werk er dan gewoon voor.

Leen niet maximaal bij, tenzij het echt nodig is voor je studie. Want je moet dit geld later ook maximaal terugbetalen!

REKEN UIT OF JE WEL
MOET LENEN (LIEVER NIET!)

RENTE OP STUDIESCHULD STIJGT

Mensen met een studieschuld gaan in 2024 meer rente betalen. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden in je uitgaven. De rente op studieleningen stijgt in 2024 van 0,46% naar 2,56%.

WIL JE OOIT EEN HUIS KOPEN?
LEES DIT DAN!

Het staat nu misschien nog ver van je af, maar op een dag wil je vast en zeker een huis kopen. Dan baal je dat je voor gezellige avondjes stappen je studiefinanciering hebt gebruikt.

Wil je in de toekomst een huis kopen, dan kun je beter zo min mogelijk lenen! Hoe meer je leent en hoe hoger je studieschuld namelijk is, hoe lager de hypotheek die je later kunt krijgen. Op deze website zie je welke invloed jouw studieschuld heeft op je hypotheek.

CIJFERS

De totale studieschuld in Nederland is op dit moment meer dan € 28.000.000.000 (28 miljard euro)!

Ruim 330.000 mensen hadden in 2023 een studieschuld van meer dan € 30.000 euro. Dat zijn 26.000 meer mensen dan in 2022 en 215.000 meer dan in 2015.

Wanneer je tijdens je hele studententijd maximaal leent, kan je studieschuld oplopen tot wel € 40.000. Stop je met een MBO 4 studie, dan moet je alles terugbetalen. Als je je studie wel afmaakt moet je de lening terugbetalen.

Sommige jongeren hebben meer dan € 100.000 studieschuld. Dat is geen fijne start van je werkleven, want in plaats van dat je je verdiende geld kunt besteden aan dingen die je op dat moment nodig hebt, moet je het geld nog gebruiken voor het afbetalen van je studie. De totale Nederlandse studieschuld is meer dan 28 miljard euro! Dat zijn heel veel nullen.

LEEN MINDER!

Je kunt er ook voor kiezen om wel te lenen bij DUO. Dat kan heel handig zijn als je ouders bijvoorbeeld niet zoveel meebetalen aan je opleiding. Maar leen dan alleen bij om je studie te kunnen betalen. De kosten van je studieboeken bijvoorbeeld, of de kosten van je opleiding. Dat is heel wat anders dan stappen met de stacks van Ome DUO. Je studiefinanciering is namelijk echt bedoeld voor je studie, niet voor je lifestyle. Daarvoor kun je een bijbaan nemen.

ALLE ONDERWERPEN 🔗 DIRECT REGELEN