Loading...

GEEN EIGEN RISICO OPZIJ ZETTEN?
DOE FF LEKKER NIET!

Als je 18 jaar wordt, moet je een zorgverzekering afsluiten. Dat is verplicht. Ook moet je minimaal € 385 op je rekening te hebben staan. Dat is namelijk de hoogte van het eigen risico. Dit bedrag moet je direct kunnen betalen als je ziektekosten maakt. De meeste verzekeraars bieden tegenwoordige de mogelijkheid aan om het eigen risico van tevoren te betalen. Je betaalt dan 10 maanden 38,50 euro bovenop je zorgpremie. Door vooraf je eigen risico gespreid te betalen, voorkom je dat je in één keer een hoge rekening moet betalen.

BASISVERZEKERING

De basisverzekering is voor iedereen gelijk. In Nederland moet iedereen een basisverzekering voor zorg afsluiten. Dat is voor de zorg waar iedereen recht op heeft.

De overheid bepaalt wat er in het basispakket zit. En zorgverzekeraars bepalen wat in aanvullende verzekeringen zit.

De basisverzekering dekt bijvoorbeeld de standaardzorg van huisarts, het ziekenhuis en de meeste medicijnen. Voor sommige zorg moet je wel een eigen risico betalen. Daar lees je hieronder meer over.

Fysiotherapie en een bezoek aan de tandarts vallen niet binnen de basisverzekering. Hier moet je dus altijd extra voor betalen. Tenzij je een aanvullende verzekering hebt.

Let op: het basispakket kan elk jaar een beetje anders zijn.

AANVULLENDE VERZEKERING

Een aanvullende verzekering is vrijwillig en deze hoef je niet af te sluiten. De tandarts zit niet in de basisverzekering. Als je daarvoor verzekerd wilt zijn, sluit je een aanvullende verzekering af.

EIGEN RISICO

Voor de meeste zorg in het basispakket geldt een eigen risico. Dit is een geldbedrag dat je eerst moet betalen voordat de zorg gratis is. Je betaalt dit bijvoorbeeld als je wordt opgehaald met een ambulance of als je je verstandskiezen moet laten trekken. Voor sommige zorg betaal je geen eigen risico, zoals voor een bezoekje aan de huisarts.

De overheid bepaalt jaarlijks hoe hoog dit bedrag is. In 2024 is je eigen risico € 385.

EIGEN BIJDRAGE

Voor sommige medicijnen moet je bijbetalen. Dat heet een eigen bijdrage. Houd er rekening mee dat je dit ook moet kunnen betalen.

Zorg altijd voor €500 op je rekening voor je eigen risico en je eigen bijdrage.

ALLE ONDERWERPEN 🔗 DIRECT REGELEN